20-11-06

Cupping, koppen zetten of vacuümtherapie

cuppingCupping betekent het plaatsten van cups op het lichaam. Het is een methode waarbij een cup (zeg maar jampotje) van glas, bamboe of aardewerk op het lichaam wordt geplaatst. De cup wordt kort van binnen verwarmd waardoor er onderdruk in de cup ontstaat. Als de cup vervolgens snel en met de juiste techniek op het lichaam wordt geplaatst, ontstaat er een vacuum en zuigt de cup zich vast op het lichaam. Hierbij wordt voor de plaatsing gebruik gemaakt van de acupunctuurpunten.

Door middel van Cupping kan men blokkades en stagnaties van energie en 'Bloed' opheffen. Cupping wordt vaak ingezet bij oa. pijn, verkramping en verkoudheid.

Cupping kan gecombineerd worden met Acupunctuur en/of TuiNa. Een voorbeeld hiervan is de Cupping-massage (ook wel glijdend cuppen): Het lichaam, en dan meestal de rug, wordt gemasseerd met massage-olie waarna cups aangebracht worden. Deze cups kunnen nu door de therapeut over de rug bewogen worden, wat een zeer diepe, krachtige massage tot gevolg heeft.

Gepost in Algemeen |

01-10-06

Massage grepen: Les 2: De Petrissage of Kneding

De petrissage techniek is een greep die vnl. spieren en bloedvaten beïnvloedt.

Deze greep wordt steeds met een bepaalde druk uitgevoerd waardoor de bewegende vloistof beter veplaatst wordt zonder de weke weefsels te kwetsen. Steeds proximaal ( = bovenaan) beginnen en handen verplaatsen naar distaal ( = onderaan). Bij sommige petrissages keert men terug naar boven met een effleurage, bij andere met dezelfde greep. Steeds werken in de richting van de spiervezels, soms ook met afvoerkanalen rekening houden.

De petrissage of kneding werkt ontspannend, tonifiërend en evacuerend.

Soorten petrissage:

 • Gewone petrissage: met 1 of 2 handen. De hand neemt de spier vast tussen de duim langs de ene kant en de vingers langs de andere kant. De hand trekt de spier los van het onderliggende skelet en geeft gelijktijdig een druk naar boven waardoor de bewegende vloeistof naar het midden geduwd wordt. Na enkele seconden laat je de spier zacht los en herbegin je iets naar onder op de spier. Eens onderaan de spier gekomen kom je terug met effleurage. Deze massage techniek pas je enkel toe voor spieren die losliggen van het onderliggend skelet, dus bvb. wel voor de dij spieren, niet voor de arm spieren. Vnl. voor evacuerende massages.
 • Reptielkneden: De 2 handen worden dwars op de spiervezels geplaatst, petrissage1duimen lans 1 kant en vingers langs de andere kant. Handen nemen de spier vast en trekken ze los van het spierskelet en geven gelijktijdig een druk in de tegengestelde zin zodat de spier schuin komt te liggen t.o.v. de lengteas van de spier, nadien de beweging in tegengestelde richting.   Deze massage greep wordt uitgevoerd van boven naar beneden en omgekeerd en is eveneens voor spieren die los liggen van het skelet. Het reptielkneden heeft een tonifiërende werking.
 • Walken: 2 handen dwars op de spiervezels maar in dezelfde richting petrissage2(geen rekbeweging). Met de hiel van de handen duwt men de spier weg over de lengteas van het segment, nadien weer opnemen en langs boven trekt men ze terug naar het vertrekpunt. Wordt uitgevoerd van boven naar beneden op de spier(en) en omgekeerd. Enkel voor dpieren die los liggen van het skelet. Werkt versoepelend en ontspannend.
 • Wisselkneden: Met 2 handen: de bovenste hand dwars over het spierdeel plaatsen en de spier vastnemen tussen duim en vingers, deze hand trekt de spier los van het spierskelet. De onderste hand ligt evenwijdig met de spiervezels en plat op het lichaamsoppervlak, ze drukt de spier naar beneden en geeft gelijktijdig een zachte drukking naar boven. Wordt uitgevoerd van boven naar beneden en terugkomen met een effleurage. Enkel voor spieren die men van het skelet kan lostrekken. Werkt evacuerend.
 • Schuddende petrissage: 2 handen worden plat op de spiervezels kneding2geplaatst in de richting van de spiervezels. Je neemt de spier op met de palm van de handen en gelijktijdig naar boven drukken en onmiddelijk lossen. Deze bewegingen moeten van boven naar onder zeer vlug op elkaar volgen zodat er een golvende beweging door de spier loopt. terugkomen met een effleurage. Wordt toegepast op spieren die los liggen van het skelet. Werkt ontspannend.
 • Petrissage met vingertoppen: Een deel van het te behandelen oppervlak wordt vastgenomen door de duim langs een kant en de vingers langs de andere kant. De spieromhoog trekken, gelijktijdig een cirkelvormige beweging in de diepte in de richting van de afvoerkanalen en de verplaatsing van de duim geeft de beweging van de vloeistoffen aan. Wordt uitgevoerd van boven naar beneden en terugkomen met een effleurage. Voor platte spieren, spieren in een osteofibreuze loge en spieren bedekt met een fascia. Werkt evacuerend.
 • Vuist petrissage: Met gesloten vuist een draaibeweging maken waarbij de vuist petrissagerichting afhankelijk is van de afvoerkanalen en in de diepte drukken. De beweging gebeurt vanuit de schouder met gestrekte arm. Bedoeld voor grote, zware spieren (zoals bepaalde rugspieren). Wordt uitgevoerd van boven naar onder en terugkomen met een effleurage.

FYSIOLOGISCHE WERKING:

 • Zacht uitgevoerd: pijnstillend en ontspannend
 • Intenser uitgevoerd: prikkelend, maar sterker dan bij de effleurage, beïnvloed vnl. de spieren: prikkelt samentrekbaarheid, bevordert de bloedcirculatie, verbetert de voeding van de spieren, verbetert de verwijdering van afvalstoffen en verhoogt de levensenergie van de spiercellen.

Gepost in Algemeen |

20-09-06

Massage grepen of manipulaties: Les 1: De Effleurage

Effleurage

 

Is het verschuiven van de vlakke hand of een gedeelte van de hand op het te masseren lichaamsoppervlak.

De richting waarin de hand zich verplaatst is meestal centripetaal, soms centrifugaal of in het verloop van de spiervezels. Uitzonderlijk wordt op de vezels dwars geëffleureerd.

Eerst gezonde en dan zieke weefsels.

 

 

 

Foto: Effleurage van de rug

 

Intensiteit:

 • Begin en einde: zacht
 • Tussenin: progressief stijgende intensiteit

Hand moet soepel glijden over het lichaamsoppervlak.

Effleurage geeft men altijd in 't begin, soms op het einde. Eventueel tussen andere grepen in.

 

Soorten effleurage:

- vlakke effleurage: met palmaire zijde van de hand; vingers soepel gestrekt en licht gespreid.

 • In lengterichting op de spiervezels: de ene hand volgt de andere op, meestal van distaal (onder) naar proximaal (boven).
 • Ook loodrecht op de vezels: de handen overkruisen elkaar.
 • Wordt gebruikt voor het behandelen van grote lichaamsoppervlakken (bvb. de rug)

- bracelet effleurage: Handen in ringvorm rond arm of been.

 

- met hiel van de hand: Men drukt hierbij in de diepte zoadt de intesiteit verhoogt; wordt gebruikt voor spieren bedekt met een fascia of spieren in een osteofibreuze loge + pezige loge. (Denk hierbij aan verschillende spiergroepen die aanhechten op een beperkte oppervlakte: bvb. de hand en onderarm)

 

- met de dorsale (rug) zijde van de vingers of kneukeleffleurage: Beginnen met een palmair gebogen pols en op het einde de pols strekken; intensiteit ligt hoger; voor spieren bedekt met een fascia of spieren in een soteofibreuze loge of pezige structuren.

 

- met vingertoppen: Met palmaire (binnen) zijde van de vingertoppen (1 of meer); voor kleine oppervlakken (bvb. aangezicht, tenen, hand)

 

FYSIOLOGISCHE UITWERKING

 • Indien zacht uitgevoerd: ontspannend en pijnstillend
 • Indien intenser uitgevoerd: werkt prikkelend of stimulerend
 1. Huid: veroorzaakt een hyperaemie in de huid en wordt zichtbaar door roodverkleuring. Lokaal wordt de voedingstoestand verbeterd, temperatuut stijgt met 5°, het herstelproces van de epidermis (= bovenste deel van de huid) wordt geprikkeld en zo wordt atrofie bestreden.
 2. Zenuwstelsel: werkt in op de prikkelbaarheid van de gevoelsuiteinden. Bij gewone druk : daling van de prikkelbaarheid. Bij sterke druk: stijging van de prikkelbaarheid.
 3. Bloedsomloop: enkel uitwerking met effleurage met zekere druk. Invloed op de doorbloeding. Druk op de spieren: invloed op bloedvaten én op de lymfevaten (verwijderen van afvalstoffen).

Gepost in Algemeen |

19-09-06

De Moderne Massage: Richtlijnen voor uw Massage Praktijk

Hier volgen enkele richtlijnen voor massage, pas ze zoveel mogelijk toe, zeker als je van plan bent een massage praktijk op te starten.

 

Massageruimte

 • Bij voorkeur een afgesloten ruimte, ev. met gordijnen (privacy)
 • Voldoende ruimte om te bewegen voor de masseur (min. 2m op 3m)
 • Verlichting: zodanig dat de cliënt er geen last van heeft
 • Centrale Vermarming op badkamertemperatuur
 • Vloerbekleding: niet glad, hard of koud (bvb. kurkvloeren zijn zeer praktisch)
 • Benodigdheden: massagetafel, lakens om tafel te bedekken (meestal worden speciale hoeslakens meegeleverd), grote handdoeken om de niet te masseren lichaamsdelen te bedekken en afkoeling te voorkomen, kussen en rollen om de uitgangshouding te vrebeteren, stoel of massagekruk, kapstok, spiegel, kast met kleine massageapparaten (interessant voor een massage praktijk)

Opmerking: hou alles steeds netjes en proper!

 

Massage Tafel

 • Zodanig opstellen dat de masseur er makkelijk rond kan.
 • Afmetingen: groot genoeg zodat de cliënt en gemakkelijke houding kan aannemen (ideaal: 60 - 180/200 cm)
 • Hoogte: bij voorkeur verstelbaar
 • Hoofdeinde: opklapbaar (zodat het ook mogelijk is om de cliënt in zit te behandelen)
 • Bekleding: zacht, dit zorgt voor een aangenaam gevoel. Let er evenwel op dat de bekleding nog voldoende stevig is voor een efficiënte massage.
 • Gemakkelijk te reinigen is kunststof (bekleding)

Instrumentatie

De handen van de masseur zijn het belangrijkste instrument!

Goed verzorgde handen, die soepel en warm aanvoelen, gevoelig zijn om soepel te masseren en om pijnlijke plaatsen en spanningen op te sporen.

Geen sieraden die de cliënt kunnen storen, nagels kort en rond afknippen en zuiver. Bij zweethanden: behandelen met alcoholische vloeistof en nadien talken.

Was je handen voor en na iedere behandeling.

Soms worden ook massage apparaten gebruikt (bvb. een G5 = vibrator)

 

Massage Produkten

 • Bij voorkeur: rechtstreeks op de huid masseren
 • Eventueel een tussenstof gebruiken indien de cliënt last heeft van bepaalde klachten
 • Tussenstof: Zo weinig mogelijk gebruiken en stof die voor de aandoening het meest aangewezen is (vraag raad aan arts of apotheker)
 • Voorwaarden: reukloos en kleurloos, moet door de huid langzaam opgenomen worden, mag de huid niet afkoelen, mag niet irriterend werken, het teveel aan tussenstof moet men gemakkelijk kunnen verwijderen, niet te duur.

Soorten:

 • talk: handen verschuiven gemakkelijk zonder vermindering van de greep; vertopte poriën -stof
 • Dunne olie: vettig en bevuilt linnen; tastgevoel en contact tussen huid van de patiënt en handen van de kinesist worden erdoor belemmerd. Opmerking: Een goed uitgekozen olie wordt echter als zeer aangenaam ervaren en gebruik ikzelf het meest voor massage, eventueel aangevuld met een essentiële olie voor aromatherapie.
 • Vloeibare paraffine: soms ontstaat eczeem
 • Massagemelk: meest gebruikt
 • Medicamenteuze stoffen: kunnen zeer nuttig zijn, is meestal op doktersvoorschrift. Bij gewrichtspijn raad ik Flexium Gel of Fastum Gel aan. Bij spierpijn verkies ik meestal geen medicamenteuze stof, aromatherapie kan hier soms wonderen doen.

Duur en Frequentie

 

Is afhankelijk van het behandelde lichaamsdeel, de aandoening en de toestand van de cliënt.

Duur:

 • In principe lokaal: 10 à 15 min.
 • In principe algemeen: 30 à 45 min. en elk deel minimum 6 min.

Frequentie:

 • In begin: Meestal dagelijks en zelfs meerdere keren per dag ngl. de klachten
 • Nadien: elke 2 à 3 dagen. Massage mag niet plots gestopt worden want het organisme rekent op de hulp van de massage om de functies te herstellen of te onderhouden.

Moment

 

Is voor sommige aandoeningen van belang:

 • Bij abdominale en algemen lichaamsmassages: 's morgens, want de gunstige invloed die ze op het organisme verwekken blijft de ganse dag gelden.
 • Algemene ontspannende massages: 1/2 uur voor het slapen gaan, want ze bevorderen het inslapen en dit is belangrijk bij overspannen cliënten.
 • Massages om Constipatie te behandelen en de Toniciteit van de maag te verbeteren: paar uur na de maaltijd.
 • Longdrainages: 's morgens en 's avonds

Uiteraard is het niet altijd mogelijk op het ideale moment te masseren, spreek dit zelf af met cliënt.

 

Noot: Ik spreek hier steeds over cliënt, ervan uitgaande dat u deze richtlijnen gebruikt voor een massage praktijk. Deze richtlijnen zijn echter ook bijzonder handig voor dagelijks gebruik op bvb. uw partner!

Gepost in Algemeen |