19-12-05

Effleurage & Frictie

Even herhalen, de twee basistechnieken van een goede massage:  effleurage en  frictie

Massage is één van de oudste vormen van heelkunde. Het is bovendien een instinctieve reactie bij pijn; we wrijven automatisch over een pijnlijke plek. In de aromatherapie helpt de massage de huid bij het opnemen van de etherische oliën. Massage ontspant spieren, helpt bij de afvoer van giftige stoffen, stimuleert de bloedsomloop en verlicht geestelijke spanning. Een goede massage vereist volledige concentratie. Schakel uw telefoonbeantwoorder in of trek de stekker eruit maar zorg in elk geval dat u niet gestoord wordt. Het vertrek moet iets warmer dan normaal zijn en het licht wat gedimd. Overleg met uw (massage-)partner of u in stilte werkt of met een muziekje. De hierna volgende technieken zijn slechts basistechnieken. Als u die eenmaal beheerst kunt u zich verder bekwamen of zelf gaan experimenteren. Heeft u een juist massagemengsel uit vette plantenoliën en etherische oliën samengesteld? Dan kan de massage beginnen.

Effleurage

Effleurage bestaat uit lange ritmische strijkbewegingen. Gebruik de handpalmen met de vingers tegen elkaar en omhoog gericht, zo ver als u kunt reiken. Bij de opgaande bewegingen in de richting van het hart oefenen Een kado om mee te verwennen! de handen een stevige gelijkmatige druk uit en op de terugweg glijden ze zacht omlaag. Elke massage begint met effleurage en elk onderdeel wordt ermee afgesloten. Effleurage aan het begin van de massage zorgt ervoor dat de olie over het lichaam wordt verspreid en dat er non-verbaal contact wordt gelegd. Effleurage aan het einde van een onderdeel geeft aan dat u met dat gebied klaar bent. De bewegingen worden lichter en eindigen met de vingertoppen.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Frictie

Een kado om mee te verwennen!Bij frictie drukt en  draait men met vingers of duimen het zachte weefsel tegen het bot eronder. Dit bevordert de doorbloeding en helpt b.v. bij sporters die last hebben van beschadigd bindweefsel.


|

De commentaren zijn gesloten.