26-12-05

Meer over Tantra

 Meer over Tantra

Tantra is een oude, nog altijd levende traditie die ernaar streeft de seksuele kracht te gebruiken om het bewustzijn te verruimen.
In de matriarchale  samenleving van het Stenen Tijdperk kende men reeds op Tantra lijkende opvattingen zoals de verbondenheid van seksualiteit en het Sacrale.
De kerngedachte daarbij was: "De vrouw (Oermoeder) als verbinding met het Goddelijke."

In de patriarchale  Uitleg:
maatschappij waarin mannen een overheersende rol hebben
samenleving die zich daarna ontwikkeld heeft, was nog maar weinig plaats voor dergelijke opvattingen en het lichaam werd verguisd als zondig en strijdig met het streven naar verlichting.

In onze tijd vindt er een culturele herwaardering plaats van het vrouwelijke: van intuïtie, creativiteit en een meer zinnelijke, erotische manier van leven.
Ook op spiritueel niveau (het niveau van verbondenheid tussen Schepper en Schepping) zijn we toe aan een herwaardering van het lichamelijke.

Tantra is een cultus van extase: het 'ik-besef' valt weg en er treedt een gevoel van 'thuiskomen' op, een gevoel dat men zichzelf heeft gevonden.

"Wanneer man en vrouw streven naar eenheid met elkaar, proberen ze in hun eenwording een volmaaktheid te bereiken die in God permanent is."

A.M.Greeley

Waarom Tantra?

'De meeste mannen en vrouwen weten dat ze in hun seksuele leven tot veel meer in staat zijn dan ze zichzelf toelaten te ervaren en dat er een enorme ruimte is voor groei en ontwikkeling in hun seksuele plezier en speelsheid als ze de tijd, energie, moed en eerlijkheid kunnen vinden om die ontwikkeling aan te gaan.'

A.M.Greeley

Eén manier dit te bereiken is Tantra, een antwoord op het probleem van een wijdverspreide seksuele sleur. Tantra, voor mensen die hun relatie laten prevaleren boven de eisen die de maatschappij hen stelt, die veiligheid durven in te ruilen tegen zelfexpressie en vrijheid en die hun seksuele apathie durven te doorbreken door hun emoties niet langer af te sluiten.

 Tantrische Rituelen.

Tantra werkt voornamelijk met lichaamsoefeningen, communicatieoefeningen, ademhalings- en meditatie oefeningen, visualisatie oefeningen en massage

Lichaamsoefeningen

Tantristen kennen bepaalde spiercontracties en -sloten als een methode om de seksuele vitaliteit te vergroten. Deze oefeningen versterken en harmoniseren de geslachtsorganen, -spieren en -klieren.

Communicatieoefeningen.

Tantra werkt met eenvoudige communicatieoefeningen die een positieve invloed hebben op je relatiegedrag.

Ademhalingsoefeningen en meditatie

Ademhalings- en meditatie oefeningen hebben een belangrijke uitwerking zowel op lichaam als geest.

Een diepe ademhaling voorziet de weefsels van vitale voedingsstoffen en voert schadelijke afbraakproducten af.

Diepe ademhaling tot in je buik brengt je in contact met je gevoelens.

Als de adem kalm en vredig wordt, wordt de geest het ook.

Ademhalingsoefeningen worden vaak gebruikt als ingang tot meditatie.

Door meditatie kom je in contact met je innerlijke wezen en breng je een verhoogd bewustzijn in je seksuele ervaringen.

Visualisatieoefeningen

Visualisatieoefeningen zijn een vorm van creatieve verbeelding met positieve uitwerking en de mogelijkheid tot een belangrijke doorbraak.

Massage

Massage stimuleert de bloedsomloop, wekt heilzame energie op en diepe ontspanning. Massage bevordert het contact met je lichaam en geeft je een sensueel gevoel. Massage is vooral fijn.


|

De commentaren zijn gesloten.