28-05-06

Massage: je kan het zelf!

 

Wat kan er heerlijker zijn dan je geliefde, vrienden, je kinderen, huisgenoten of familie eens te masseren. Ze te laten ontspannen, te laten voelen hoe het is om eens even niet gestrest te zijn. Ze aandacht te geven en in de watten te leggen.

Hoe je masseert hangt af van de soort massage die je geeft. Maar welke vorm je ook toepast, aan de volgende dingen zou je je in alle gevallen aandacht kunnen schenken.

De ruimte

Zorg ervoor dat de ruimte waarin je masseert schoon en opgeruimd is, met voldoende luchttoevoer en een aangename temperatuur. Een muziekje en een geurtje kunnen aan de gewenste sfeer van geborgenheid bijdragen.

Gebruik bij voorkeur geen wierook. Vaak is wierook voor massage te zwaar en het kan ongeschikt zijn voor mensen met ademproblemen. Laat liever een aromalampje branden met een aromatische olie bijvoorbeeld lavendel. Een paar kaarsen kunnen de sfeer eveneens verhogen.

Zet de telefoon uit.

De masseur

Als masseur zorg je natuurlijk voor een schoon lichaam, schone handen en een frisse adem. Doe sieraden en je horloge af. Zorg dat je warme handen hebt. Wrijf ze een tijdje stevig tegen elkaar. Daarmee laad je ze ook op met energie. En natuurlijk zorg je ervoor dat je kortgeknipte nagels zonder rafels hebt.

Je stemt je af op degene die je masseert. Als je healt masseer je met de intentie om te healen.

De gemasseerde

Natuurlijk zorg ook jij voor een schoon lichaam. Doe sieraden af, vermijd parfums. Geef je over in vertrouwen en probeer te voelen, niet te denken. Zeg het als iets niet goed voelt maar laat het ook subtiel merken als de massage weldadig voor je voelt.

Kleding

Zowel jij als je partner dragen, als naakt behandelen niet gewenst of niet nodig is, loszittende, liefst katoenen, kleding.

Olie

Als je massage-olie gebruikt, zorg er dan voor dat die niet te vet is en dat de geur niet te opdringerig is en harmonieert met de geur die je eventueel brandt. Als basisolie kun je de neutrale en voedende zoete Amandelolie gebruiken. Meng daardoorheen wat druppels aroma-olie. Welke aroma's je gebruikt hangt af van de soort massage die je geeft.

 

Geef je partner na afloop een (lekker warme) handdoek om de olie wat weg te wrijven en een glaasje water.

Tafel of matras

De behandeltafel of -matras mag niet te hard, maar zeker ook niet te zacht zijn. Hij moet voldoende steun bieden zonder dat hij hard aanvoelt. Een Shiatsu-futon voldoet perfect, maar is eigenlijk alleen geschikt voor Shiatsu-massage.

Als je net begint met masseren of maar af en toe masseert: een behangtafel (bouwmarkt) heeft een gemiddeld goede hoogte. Let er wel op, dat ie stevig staat en dat het blad niet kan wegglijden. Lijm of spijker daarom onder het blad wat latjes waar de toppen van de schragen in vallen. De afmeting van de plank is ongeveer 195 bij 65 cm. Wat breder is voor de ontvanger vaak wat prettiger, maar kijk wel of je dan, gezien je lengte, nog makkelijk kunt werken.

Als je vaker masseert is het zowel voor jezelf als voor degene die je masseert veel fijner als je een echte massagetafel ter beschikking hebt.

Warme doeken

Het voelt heerlijk als je het lichaam van de gemasseerde bedekt met een warme doek, liefst niet te zwaar en van katoen.

en verder:

Praat niet te teveel. Als je allebei je aandacht richt op wat er gebeurt geniet je veel intenser of is de behandeling indringender. Natuurlijk is het wel fijn als je elkaar af en toe wat feedback geeft.

Geef je partner een glaasje water na afloop. Het is lekker en het helpt om eventueel vrijkomende afvalstoffen af te voeren. Drink zo samen even wat, wees nog even stil samen.
Zorg ervoor de massage niet "dood" te praten. Als je nog wat wilt zeggen: een enkel woordje is vaak meer dan genoeg!

|

De commentaren zijn gesloten.