17-12-06

Zweedse Massage en Esalen

Zweedse massage is in het westen wel zo'n beetje de bekendste massagevorm. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd deze vorm ontwikkeld door de Zweed Per Henrik Ling.

Op z'n Zweeds maak je langzame, glijdende bewegingen, kneed je en wrijf je, gewoonlijk met de bloedstroom mee richting hart, om de bloedcirculatie te stimuleren.
zweedse massageOm gemakkelijker te kunnen masseren wordt meestal massageolie gebruikt.

Niet alleen de oppervlakkige huid wordt behandeld: ook de gewrichten worden gemasseerd. Ook daardoor kan de bloedsomloop worden gestimuleerd, ontspanning worden teweeg gebracht en de bewegingsvrijheid worden vergroot.

Tegenwoordig wordt westerse massage vaak gecombineerd met technieken die tot doel hebben de persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen, emotionele spanningen vrij te maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen.
Esalen en Zweeds/Esalen is daar een voorbeeld van.

Esalen

Bij deze modernere massagevorm gaat het niet in de eerste plaats om het ontspannen van spieren of het bevorderen van de bloedsomloop, maar meer om het bereiken van een diepe ontspanning, een grotere bewustwording en een algemeen gevoel van welbevinden.

Is Zweedse massage tamelijk stevig, Esalen werkt langzamer, ritmischer en schenkt meer aandacht aan de eenheid van lichaam en geest.

Gepost in Massage Vormen |

De commentaren zijn gesloten.