20-04-07

Manuele Lymfedrainage

Algemeen
 
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v.  bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw -, afvalstoffen) of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).

Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding.

Het lichaam is in optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden.


De methode Vodder
 

De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om een teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter of sneller via de lymfebanen af te voeren.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie.

Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

De methode Vodder is een heel zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toe te passen. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonaal stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

 Hoe werkt het?
 
Bij de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze handgreep. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het “overtollige” lichaamsvocht goed worden afgevoerd.De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin onder andere duidelijk zal worden hoe het lichaam functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

Ter ondersteuning van de manuele lymfedrainage wordt soms gebruik gemaakt van lymfetaping. Deze tilt de huid op en geeft de daaronder liggende lymfevaten en bloedcapillairen de kans om beter te functioneren. De tape vormt als het ware een geleider voor het lichaamsvocht en deze wordt sneller teruggevoerd naar de plaats waar het lymfevocht weer in de aderen terugvloeit.  Indicaties
 
De manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer vele klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen we onder andere mensen met:

 • Zwellingen (oedeem); b.v. lymfoedeem, zwellingen na ongeval of na een operatie.
 • Verstuikingen.
 • Bloeduitstortingen.
 • Spierpijnen en spierletsels.
 • Dystrofieën.
 • Reuma (ontstekingen)
 • Klachten aan het zenuwstelsel; b.v. MS, gezichtsverlamming, migraine.
 • Klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen.
 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
 • Huidproblemen; b.v. chronische eczeem, acné, littekens.
 • Bloedcirculatiestoornissen; b.v. etalageziekte, open wonden.
 • Orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn).

Gepost in Massage Vormen |

De commentaren zijn gesloten.