16-08-07

Aromatherapie

aromatherapieAromatherapie is zoveel meer dan een trend. Het is een manier om alledaagse kwaaltjes te verhelpen. Aromatherapie is hoofdzakelijk gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën (gedistilleerd uit bladeren, bloemen, vruchten of andere plantendelen). De toepassing hiervan stamt volgens archeologen en wetenschappers al vanaf 3000 v. Chr.

Essentiële oliën kunnen o.a. oraal (op een neutrale tablet of een klontje suiker), via de huid (massage) of via inhalatie (verstuiven, inhaleren, baden) gebruikt worden.
Essentiële oliën bevatten zeer krachtige en actieve bestanddelen. Er moet dus voorzichtig mee omgesprongen worden.

Een zuivere en natuurlijke essentiële olie bevat geen vetstoffen. Plantaardige oliën worden verkregen door koude persing (bijv. amandelolie). De plantaardige olie kan wel als basis worden gebruikt voor de essentiële oliën bij uitwendige toepassingen in de aromatherapie.

Een goede essentiële olie herkent u aan het EOBBG-kwaliteitslabel (vaak ook in het Frans vermeld als HEBBD). Deze vermelding biedt garanties op drie vlakken: de exacte botanische soort - in het Latijn vermeld zodat er geen verwarring mogelijk is, het plantendeel waarvan de essentiële olie afkomstig is (bladeren, bloemen, enz.) en de biochemische specificiteit die varieert naargelang de plaats waar de plant geoogst wordt. Ook het klimaat, de bodem, het tijdstip van oogsten enz., zijn allemaal elementen die de eigenschappen van een essentiële olie kunnen bepalen.

Tips voor een goed gebruik van essentiële oliën:

  • Bewaar de essentiële olie buiten het bereik van kinderen.
  • Koop de essentiële olie bij de apotheek en let steeds op het kwaliteitslabel (EOBBG).
  • Volg steeds nauwgezet de aanbevolen gebruikswijze. Bepaalde essentiële oliën mogen bijvoorbeeld niet puur op de huid of in de verstuiver gebruikt worden.

Massage 

Essentiële oliën, ook wel etherische olieën genaamd, worden in kleine hoeveelheden (maximaal 3%) toegevoegd aan een draagolie. Dit mengsel wordt gebruikt om te masseren. Als draagolie worden vette planten oliën gebruikt, zoals zonnebloemolie, amandelolie en jojobaolie. De etherische olie wordt zo door de huid in het bloed beter opgenomen.

Richtlijnen

  • Wil je zelf gaan experimenteren, koop een goed boek over aromatherapie. Er zijn vele goede boeken te koop.
  • Koop etherische olie van goede kwaliteit. Op het etiket moet zowel de botanische naam staan als het deel van de plant.
  • Vermijd etherische oliën die niet in een ondoorschijnend glas worden aangeboden. Je moet kunnen zien wat je koopt.

Gepost in Massage Achtergrond |

De commentaren zijn gesloten.