05-03-08

Lekker ontspannen met een voetmassage

voetmassageSoms is het heerlijk om vermoeide voeten even een massagebeurt te geven. Vooral na een dagje winkelen is dit een weldaad voor de voeten. Maar dat je met een voetmassage je gezondheid kunt verbeteren, is ook al eeuwenlang bekend. Lees hoe je je eigen voeten lekker kunt verwennen.  

Al voor onze jaartelling gebruikten ze in Egypte, China, India en Japan een massagetechniek voor de voeten, waarmee ze organen en andere lichaamsdelen konden beïnvloeden. In de vorige eeuw is wetenschappelijk bewezen, dat bepaalde drukpunten in de voetzool inderdaad een effect hebben op ander plaatsen in het lichaam. Onderzoek van de Amerikaanse arts William Fitzgerald leidde tot de voetmassage die we nu kennen, de voetreflextherapie.

Door de massage breng je de doorbloeding van bepaalde organen en lichaamsdelen op gang. Hierdoor gaan ze beter werken. Als je lichaam blokkades heeft - met een ziekte als gevolg - dan kan massage deze helemaal of gedeeltelijk opheffen. Je stimuleert dus een orgaan door het corresponderende reflexpunt op de voet te masseren. Bepaalde delen van je voet kunnen hierdoor tijdens de massage gevoelig zijn.

 

Zelf aan de slag
Om je voeten soepel te houden en de bloedsomloop in je lichaam te bevorderen kun je elke dag voetoefeningen doen. Een aantal voorbeelden:

  • Wiebel met je tenen en spreidt ze uit.
  • Draai je voeten afwisselend in beide richtingen. Maak een grote cirkel met je grote teen, zodat deze eerst naar de grond wijst en daarna omhoog.
  • Pak met je tenen een pen van de vloer.
  • Bij vermoeide en pijnlijke benen kun je een opgerolde handdoek onder je voet houden waarbij je beide uiteinden vasthoud. Trek nu de handdoek naar je toe terwijl je het been probeert te strekken.
  • Leg een kleine bal onder je voeten en rol hem van de tenen naar de hiel en terug.

Er is er geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde zones van de voetzool overeenkomen met bepaalde organen. Wel staat vast dat de therapie ontspannend werkt. Daardoor heeft voetreflextherapie een positief effect op klachten die met stress te maken hebben. De therapie kan zeker geen schade aanrichten.

Rianne van der Smitte heeft na jarenlange studies over onder andere natuurgeneeskunst een new-age-centra geleid. In haar boek “Als het licht duisternis is” zegt zei over voetreflextherapie: "Voetreflextherapie is een uit China overgewaaide geneeswijze, aangepast aan het westerse denken en zogenaamd wetenschappelijk getoetst. Sommige boeken over voetreflextherapie spreken elkaar tegen, maar bij een 'goede' - dat wil zeggen een paranormaal begaafde - therapeut is de kans op ontspanning en genezing groot."

Gepost in Massage Vormen |

De commentaren zijn gesloten.