10-09-09

Video: Babymassage

Een Engelsgesproken video die je laat kennismaken met Babymassage.

 


Baby Care:
How To Massage Your Baby For Health And Happiness

Gepost in Babymassage |

23-08-09

Spieren van het menselijk lichaam

anatomie spieren

Het menselijk lichaam telt meer dan zeshonderd spieren, met ieder een eigen functie. Sommige spieren zorgen voor de voortbeweging, andere zijn betrokken bij bijvoorbeeld de ademhaling, de hartslag of de spijsvertering.

Skeletspieren maken ongeveer veertig procent van het lichaamsgewicht uit en geven samen met botten en huid de vorm aan het lichaam.

De skeletspieren (dwarsgestreepte spieren) zijn aan de uiteinden door middel van pezen aan de beweegbare beenderen verbonden. Zij zorgen ervoor dat de gewrichten kunnen bewegen. Ze bestaan uit spiervezels en kunnen zich samentrekken. Als de spier zich spant, wordt deze korter en trekt aan de pees, waardoor het bot beweegt. Wanneer deze spieren overbelast worden, ontstaat er spierpijn.

Spieren hebben energie nodig om samen te trekken of korter te worden. Deze korter makende bewegingen leveren de kracht die nodig is om trekkracht op botten uit te oefenen, en voor het maken van een breed scala van lichaamsbewegingen, van hardlopen tot glimlachen. Spieren handhaven ook de lichaamshouding en stabiliseren de gewrichten. Door de warmte die bij spiersamentrekkingen als bijproduct wordt afgegeven, blijft het lichaam warm.

Spieren zitten overal, zelfs in de ogen en de huid, en ook het hart is een spier. Iedere beweging die een lichaam maakt, van een knipoog tot een reuzensprong, wordt gemaakt met spieren. Dat geldt ook voor de bewegingen binnenin het lichaam, zoals de hartslag en het voortduwen van voedsel door de darmen. Zonder spieren zouden we geen vin kunnen verroeren.

Als een spier zich spant, wordt die korter en dikker. Bij het korter worden, trekt de spier aan de lichaamsdelen waaraan ze bevestigd is. De grote spier achter aan de achterkant van het bovenbeen bijvoorbeeld zit met de bovenkant vast aan het heupbeen en met de onderkant aan het scheenbeen.
Wanneer die spier zich korter maakt door te spannen, trekt ze aan het scheenbeen, waardoor de knie zich buigt.
Spieren kunnen alleen maar trekken. Ze kunnen niet duwen. Als de grote spier in het dijbeen zich ontspant, wordt ze slap. Deze spier kan het been niet weer recht duwen. Daarvoor moet de spier aan de vóórkant van het dij zich spannen. Die trekt dan aan de voorkant van het scheenbeen en maakt het been weer recht. Heel wat spieren in het lichaam werken op deze manier in paren. De ene spier trekt een lichaamsdeel de ene kant op, de andere trekt het weer terug.

De meeste spieren in het lichaam worden na verloop van tijd moe. De hele dag houden de nekspieren het hoofd overeind. De kaakspieren openen en sluiten de mond, en de ooglidspieren openen en sluiten de ogen en knipperen met de oogleden. Bij vermoeidheid, beginnen de spieren vanzelf te verslappen. Het hoofd knikt voorover, de mond zakt open en de ogen vallen dicht.

De spieren die de armen, benen, gezicht, hoofd en lichaam bewegen zijn 'willekeurige' spieren. Dit betekent dat ze alleen maar werken als iemand dat wil. Vaak moet er goed nagedacht worden welke spieren voor een bepaald karwei nodig zijn, bijvoorbeeld als een kind leert fietsen en het tegelijkertijd moet leren te trappen, te sturen en het evenwicht te bewaren. Pas na veel oefening kan men willekeurige spieren gebruiken zonder er steeds bij na te denken.

Het hart is eigenlijk één grote speciale spier, de hartspier. Iedere keer dat de hartspier samentrekt, wordt er bloed uit het hart geperst. Dat samentrekken is te horen en dat noemen we de hartslag. De hartspier werkt dag en nacht en wordt nooit moe.

De ingewanden en andere organen zijn deels opgebouwd uit 'onwillekeurige' spieren. Die heten zo, omdat ze automatisch hun werk doen.

Gepost in Fysiologie |

Zweedse Massage

Zweedse massage is in het westen wel zo'n beetje de bekendste massagevorm. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd deze vorm ontwikkeld door de Zweed Per Henrik Ling.

Op z'n Zweeds maak je langzame, glijdende bewegingen, kneed je en wrijf je, gewoonlijk met de bloedstroom mee richting hart, om de bloedcirculatie te stimuleren. Om gemakkelijker te kunnen masseren wordt meestal massageolie gebruikt.

Niet alleen de oppervlakkige huid wordt behandeld: ook de gewrichten worden gemasseerd. Ook daardoor kan de bloedsomloop worden gestimuleerd, ontspanning worden teweeg gebracht en de bewegingsvrijheid worden vergroot.

Er zijn zes basishandelingen die voor het grootste gedeelte overeenkomen met de belangrijkste massage technieken.

• effleurage, het strijken met weinig druk en lange halen over het lichaam
• petrissage, het kneden van de spieren. Daarnaast vallen wringen, het rollen van de huid en het oppakken en knijpen van de huid en het maken van "knippende" beweging met wijs- en middelvinger ook onder pettrissage
• friction
• tapotement, het ritmisch kloppen met de muis of zijkant van de hand
• compression
• vibration

Tegenwoordig wordt westerse massage vaak gecombineerd met technieken die tot doel hebben de persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen, emotionele spanningen vrij te maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Esalen en Zweeds/Esalen is daar een voorbeeld van.


Esalen

Bij deze modernere massagevorm gaat het niet in de eerste plaats om het ontspannen van spieren of het bevorderen van de bloedsomloop, maar meer om het bereiken van een diepe ontspanning, een grotere bewustwording en een algemeen gevoel van welbevinden.

Is Zweedse massage tamelijk stevig, Esalen werkt langzamer, ritmischer en schenkt meer aandacht aan de eenheid van lichaam en geest.

Bron: Fitplein.nl  -  © Copyright 2009 Fitplein.nl

Gepost in Massage Vormen |

23-07-09

Video: Menstruele pijn wegmasseren

Menstruele pijn wegmasseren? Het kan, probeer deze video maar eens uit!

 


Gynecology: How To Massage Away Menstrual Pain

Gepost in Massage Video's |