02-07-08

De tien populairste massages

zweedse massageVeel mensen houden van een massage - maar welke soort massage? Wij zetten de tien populairste op een rijtje.

1) Zweedse massage
De Zweedse massage is de meest bekende en wijdverspreide vorm van massage. Lange, zachte bewegingen worden gecombineerd met licht kneden of cirkelvormige bewegingen op de huid. Vaak wordt gebruikt gemaakt van massage-olie. Deze vorm is zeer rustig en ontspannend, en een goede eerste kennismaking met massages.

2) Aromamassages
Om stress en stressgerelateerde klachten te verminderen, kan de Zweedse massage aangevuld worden met geurende oliën of kaarsen die een helende kracht wordt toegedicht.

3) Hot Stone massages
Zoals de naam zegt, worden warme, zachte stenen op bepaalde punten van je lichaam gelegd of gedrukt. Dit verwarmt de gespannen spieren, waardoor ze ook meer ontspannen worden. De bedoeling is om de energiecentra van je lichaam terug in balans te krijgen. Dit is een zeer zachte vorm van massage, geschikt voor gespannen personen.

4) Diepe weefselmassage
Bij chronische blokkages in spieren en weefsel of verhinderde bewegingen, is een hardere techniek nodig. De diepe weefselmassage dringt met duwen of hard masseren door tot in de diepste blokkages, en maakt die als het ware los, waardoor weer normaal kan bewogen worden. Dit kan oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn. Het is belangrijk goede afspraken te maken met de masseur of masseuse, zodat deze kan stoppen bij te veel pijn.

5) Shiatsu
Deze Japanse massagetechniek gebruikt de vingers om druk uit te oefenen, en dit in een bepaald ritme op de zogenaamde accupunctuurmeridianen. Op elk punt wordt twee tot acht seconden druk uitgeoefend, om de energiestroom op gang te brengen en het lichaam terug in evenwicht te brengen. Ontspannend maar toch krachtig, zonder kans op pijn achteraf.

6) Thaise massage
Ook deze vorm gebruikt de energiestromen in het lichaam. Dat gebeurt door zachte druk op specifieke punten, samendrukkingen en stretchen. Dit is geen passieve vorm van massages. Je lichaam zal door de therapeut in alle richtingen worden gewrongen. Hoewel het stress doet verdwijnen en de flexibiliteit van het lichaam vergroot, zal je je naderhand eerder energiek dan ontspannen voelen.

7) Prenatale massage
Niet voor de baby, wel voor de aanstaande mama. Om stress te verminderen, zwellingen weg te nemen en verschillende pijntjes te verzachten. Ook angst en depressie kunnen er (deels) mee behandeld worden. Let wel: laat dit enkel uitvoeren door een massagetherapeut met een diploma in zwangerschapsmassage.

8) Reflexologie
Reflexologie focust op de voeten, maar is meer dan een gewone voetmassage. Bij relfexologie wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten van de voeten die zouden corresponderen met de organen en systemen in het lichaam. Een zeer ontspannende vorm van massage, dubbel geapprecieerd voor wie lang rechtstaat of last heeft van vermoeide voeten.

9) Sportmassage
Voor actieve mensen die veel fysiek werk verrichten. Een atleet hoef je dus niet te zijn. De focus ligt bij het voorkomen en behandelen van verwondingen en kwetsuren en het verbeteren van je prestaties. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt.

10) Lymfedrainage
Voor wie oedemen (vochtophopingen) heeft ontwikkeld in voeten en benen, kan een lymfedrainage uitweg bieden. Deze massagetechniek verbetert de circulatie van het bloed en de lymfevaten waardoor het vocht beter kan afgevoerd worden. Het is een zachte vorm, waarmee met lichte druk en cirkelbewegingen wordt gewerkt. Opgelet: niet elke therapeut is opgeleid voor deze techniek.

Bron: HLN.be

Gepost in Massage Nieuws |

24-06-08

In de kijker: Endermologie - LPG, effectieve behandeling van cellulitis

Wat is LPG® en endermologie® ?

LPG is de afkorting van de naam van de uitvinder van de techniek nl. Louis Paul Gauthay.
De techniek zelf berust op roterende cilinders die onafhankelijk kunnen werken en zich los van elkaar kunnen bewegen : de ene naar de andere toe ( ROLL ‘ IN ), in tegengestelde zin

Roll-in


( ROLL ‘ OUT ) of samen in dezelfde richting ( ROLL ‘ UP ). De cilinders zijn in staat om op te tillen, uit te rekken, te mobiliseren, te mechaniseren, te ontspannen, samen te brengen, los te maken, kortom, om de talloze veranderingen die het bindweefsel ondergaat te overwinnen.

De Cellu M6® Keymodule I kan aangewend worden voor therapeutische of sportieve doeleinden, medische esthetiek of gezondheid en welzijn.

Endermologie, New Endermologie en Lipomassage

Deze drie benamingen worden gebruikt bij het toepassen van de LPG methode. Wat is nu het verschil:
Endermologie - New Endermologie
Is de LPG techniek die met het Cellu M6 (medisch therapeutisch toestel)wordt toegepast. De techniek vereist medische kennis van bloedcirculatie en lymfe. Deze wordt enkel door medisch geschoolde personen toegepast. Endermologie omvat de behandeling van het volledige lichaam zodat het ganse bloedvaten- en lymfestelsel aangesproken wordt. New Endermologie is de techniek die echt plaatselijk wordt toegepast vb. op rijbroek.
Lipomassage ( vernieuwde endermologie techniek)
Deze LPG techniek ontketend in de diepte de lypolyse van vetten die niet reageren op sport of dieet. Lipomassage is de wetenschappelijk onderbouwde methode om op een natuurlijke ( niet chirurgische ) manier u van deze vetten te ontdoen en opnieuw een slank figuur te bekomen. Lipomassage slankt af, verstevigt en hertekent uw lichaam.

Lipomassage by Endermologie® en medische esthetiek

Dé anti–cellulitis referentie.
Lipomassage = hertekenen,afslanken en verstevigen zonder chirurgie.
Lipomassage by Endermologie is aangewezen bij :
cellulitis, sinaasappelhuid
rijbroek
huidverslapping
zware benen
voor en na liposuctie
hermodelering na zwangerschap
voor een betere verdeling van de vetten
ter ondersteuning van een dieet

Cellu-M6Wat is cellulitis ?

Dit typisch vrouwelijk verschijnsel is het resultaat van vetophoping in de vetcellen in de hypodermis, gepaard gaande met vochtophoping aldaar. Naarmate die vetcellen dikker worden, gaan de zakjes waarin ze zitten, hun vorm verliezen en beginnen trekken op de verankeringspunten op de huid wat resulteert in een gecapitoneerd aanzicht van de huid.In dit stadiumbestaat het probleem in het feit, dat het proces zichzelf onderhoud door de verstikking van de bloedcirculatie, hetgeen dan weer leidt tot onvoldoende afvoer van de afvalstoffen uit de stofwisseling. Dit leidt vervolgens, tot verarming en ontsteking van het bindweefsel dat minder elastisch wordt en zo fibrose doet ontstaan. De huid is bijgevolg koud, hard en kan zelfs pijn doen bij betasten.

Deze erg onesthetische toestand maakt van de zones met cellulitis, regio’s die onverschillig blijven voor zelfs intense lichaamsoefeningen of drastische diëten.
Endermologie spreekt zowel cellulitis aan, als parallel vet ( voedingsvet wat gemakkelijk verdwijnt bij dieet ), als steatomeer vet ( onze diepe vetreserve waar geen enkel dieet vat op heeft ) .

Wat doet endermologie bij cellulitis ?

Dankzij de spitstechnologie van de cellu M6 keymodule I kan de therapeute het weefsel ter hoogte van de vetcellen van de hypodermis optimaal mobiliseren nl. toestel zuigt huidplooi op en drukt ze plat tussen opzichzelfdraaiende rollen.
Deze huidgymnastiek draagt bij tot het herstel van een harmonisch bindweefsel en tot een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, hetgeen dan weer leidt tot een betere eliminatie van de afvalstoffen.
Resultaat : een slanker lichaam, een zachtere en stevigere huid. Dit pijnloos procédé verschaft op de koop toe welzijn en relaxatie.

Heb ik zelf invloed op het resultaat?
De resultaten van een behandeling zijn over het algemeen erg goed en betrouwbaar te noemen. Voor personen met verkleefde en vastzittende cellulitis zal de methode er zeker na tien sessies al voor zorgen dat het pijnlijke gevoel verdwijnt en het probleem niet zal verergeren, maar in tegendeel zal verbeteren. Indien je beslist om met de behandelingen te starten, kan je zelf ook een aantal zaken doen om de resultaten positief te bevorderen.
  • zorg dat je zeker niet verdikt
  • drink zeker 1,5 l water per dag
  • doe eventueel een ontgiftende kuur
  • vermijd alcohol, suikerrijke en vetrijke voeding
  • combineer met beweging
  • na de behandeling maak best een wandeling of neem je een bad van +/- 40°C. Makkelijker en effectiever is het om tien minuten te trainen op de body coach ( trilplaat )

Endermologie® en sport en prestatie

Prestatie en recuperatie, specifieke bewegingen en de juiste spieren : sport is synoniem voor perfectie geworden. Sportlui willen zichzelf overtreffen! De specifieke stimulatie van de spierbindweefsels heeft met LPG twee bijkomende objectieven : de residu’s van het spierwerk draineren en het visco-elastische vermogen van de spier activeren.

De LPG techniek toegepast door een terdege opgeleide therapeute kan toegepast worden als voorbereiding op de sportprestatie nl. om de spieren te mobiliseren, te stimuleren en te stretchen. Maar kan eveneens na de sportprestatie toegepast worden ter drainering en ter ontspanning.

Vermits het bindweefsel de sleutel van de menselijke machine is, worden de sessies georganiseerd rond trainingen en testen die harmonisch werden ontworpen rekening houdend met alle factoren die van belang zijn voor topatleten.


Endermologie® en welzijn en relaxatie

Goed in zijn vel, in zijn lichaam, in zijn hoofd zitten. Slogans genoeg in onze hectische wereld om stress verplicht onder controle te houden. De globale stimulatie van de bindweefselsystemen heeft als doelstelling de functionaliteit waaraan deze systemen meewerken, te verbeteren : houding en beweging, drainage en eliminatie, zuurstofverzadiging en vascularisatie. Deze stimulatie is het product van gevarieerde programma’s die gebaseerd zijn op gedifferentieerde roterende cilinders die oordeelkundig werden geselecteerd en zich aanpassen aan de geïdentificeerde stoornis. Om de patiënten comfort, relaxatie, ontspanning en rust te kunnen verschaffen, legt de therapeute met de cellu M6 keymodule i voorzien van een eigen keymodule, welbepaalde, specifieke of globale trajecten af die altijd zacht en comfortabel aanvoelen en een heerlijke sensatie teweegbrengen.

Het programma met de actiewerkwoorden getuigt hiervan : verzachten, draineren, ontspannen, voorbereiden, zachter en soepeler maken. De cellu M6 keymodule i baseert zich op fysiologische, reflexologische en energetische trajecten en zet zo zijn stempel op de weefsels door deze langzaam maar zeker weer in harmonie te brengen. De verandering genereert een betere functionaliteit in het dagelijkse leven, bouwt een grotere weefselweerstand op tegen uitwendige agressie en gaat veroudering tegen. En omdat het bindweefselsysteem het leven als het ware omvat, moet het frequent en op de juiste manier worden onderhouden. Een harmonisch en evenwichtig bindweefsel is de onontbeerlijke steun voor welzijn en een gezond lang leven!

Endermologie® en brandwonden en littekens

endermologieBindweefselmassage wordt sinds geruime tijd gebruikt om de elasticiteit van de littekenhuid na brandwonden te verbeteren.
De hypertrofische vezelachtige zones kunnen versoepeld worden door zachte en gerichte handelingen.
Het weefsel, wiens fysische eigenschappen (gladheid, elasticiteit) en uitzicht (kleur, textuur) ontwricht werden, kan gewijzigd worden in zijn evolutie door toepassing van specifieke technieken.
Manuele technieken beogen de huid van zijn basis op te heffen, door het toepassen van een tangentiële druk, wat in een huidplooi resulteert.

Endermologie blijkt meer succesvol te zijn dan manuele massages om het collegeen te mobiliseren zonder schade toe te brengen aan het epithelium.

Gepost in Massage Achtergrond |

16-06-08

Relaxen met de nieuwste wellnesstrends

Heb jij wel eens nood aan herbronning? Met de nieuwste wellnesstrends was de keuze nog nooit zo groot. Zo kun je tegenwoordig je huis tot kuuroord omtoveren.

saunaOpgietingen
Steeds meer sauna's organiseren Scandinavische opgietingen. De saunameester giet etherische olieën op de hete stenen en leidt de hete lucht in jouw richting. Maar hier zijn enorm veel variaties in, dus dit ritueel is in haast elk wellnesscenter anders. Daarnaast heb je nog de Spartaanse opgieting, waarbij je op het einde een rugmassage met buxustakjes krijgt. Of bij de Finse Löyly word je ingesmeerd met honing. Als laatste is er de meditatieve opgieting met ontspannende pianomuziek.

Ayurvedische massage
Deze massage komt overgewaaid uit India. Een oud volk uit India geloven dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. Deze massage is gebaseerd op dit principe en wil lichaam en geest dichter bij elkaar doen komen en dat zou herstellend werken. Om in de oosterse sfeer te blijven, is er ook voor de dappere mensen nog de bamboestavenmassage.

aqua massageWatermassage
Met de Aqua Massage word je in een capsule door 36 krachtige warme waterstralen gemasseerd. Tussen je lichaam en het water zit een nylonlaag en daardoor word je niet nat. Bij deze behandeling hou je dus gewoon je kleren aan. Deze capsule is nog niet populair in de Belgische wellnesscentra, in Nederland daarentegen kom je hem meer en meer tegen.

De zoutgrot zou een oplossingen moeten bieden op slaapproblemen, hooikoorts, hoofdpijn en nog heel wat andere kwalen. Het is vooral de lucht die zo heilzaam is in deze grot. Het zout komt uit de Himalaya en brengt je lichaam weer in evenwicht. Je kunt het vergelijken met het effect van een weekje aan zee of in de bergen.

Wellness thuis
Kuren bij je thuis wordt steeds populairder. Er komen steeds meer en betere installaties op de markt die je zelf kan installeren. Zo is er een zonnehemel met geluids- en geursensatie, een energielamp of een infraroodcabine. Ben je van plan thuis een echt wellnesshoekje in te richten, kies dan voor een innovatief massagebad. Je kunt het helemaal niet vergelijken met de oude bubbelbaden. De exemplaren baden hebben boven water massagearmpjes die ook andere delen van het lichaam laten ontspannen.

Bron: goedgevoel.be

Gepost in Massage Nieuws |

15-06-08

Haptonomie: Wat is dat?

hapto“De haptonomie is een wetenschap die de wetmatigheden van het menselijke gevoelsleven bestudeert. Zij legt zich daarbij in het bijzonder toe op het beschrijven van al datgene wat een rol speelt in de tussen-menselijke affectieve verhoudingen, communicatie, interacties en relaties en het overdragen en beleefbaar maken hiervan in scholing en begeleiding.

Het begrip haptonomie is een samenvoeging van twee Oudgriekse begrippen: hapsis en nomos. Hapsis betekent: gevoel, gevoelsbeleving, tact, tast en nomos betekent wet, regel, norm. Hapto, in het woord haptonomie, stamt van het werkwoord haptein wat betekent: aanraken, verenigen, een relatie vestigen, zich hechten aan.... en in overdrachtelijke zin: in (tactiel) contact treden om gezond te maken, te helen, te bevestigen. Dit specifieke contact karakteriseert de haptonomische benadering: het ontmoetend, helend (is heel makend, heel de mens omvattend) aanraken om de ander in zijn wezen te bevestigen.

In haar praktische toepassing is de haptonomie geen geneeswijze of therapie maar een benaderingswijze die binnen elk beroep van de welzijns- of gezondheidszorg te integreren is. Op basis van deze integratie kan men vanuit haptonomische optiek zicht krijgen op de aangeboden problematiek, het mogelijk ontstaan ervan en wat de mens vanuit persoonlijke vermogens en mogelijkheden daaraan zelf kan doen. Deze begeleidingsvorm wil mensen onder meer laten ontdekken hoe zij zelf keuzes kunnen maken, richting kunnen geven aan en daar zelf verantwoordelijkheid voor kunnen nemen en dragen. Het appèl op de eigen vermogens en mogelijkheden en het actief participeren is daarom essentieel binnen een haptonomische begeleiding.

De mens neemt deel aan de leefwereld via een veelheid aan contacten en interacties, waarbij hij voortdurend geconfronteerd wordt met de noodzaak tot het nemen van al dan niet bewuste persoonlijke keuzes of stellingnamen. In onze maatschappij, en ook onze opvoeding, zijn wij maar al te vaak geneigd keuzes te maken op grond van wat wij menen dat onze omgeving van ons verwacht of wenselijk acht.

Het is daarbij niet vanzelfsprekend te luisteren naar  wat wij diep in ons zelf voelen en beleven, en dié keuze te maken die voor ons zélf van belang is en bij ons past. Het maken van keuzes gebaseerd op datgene wat men van ons verwacht kan zelfs zo eigen geworden zijn dat men de innerlijke overtuiging gekregen heeft dat het zo hoort. Als wij hebben geleerd op dié grond keuzes te maken blijkt het op latere leeftijd niet eenvoudig om te kunnen beluisteren hoe het voor ons zélf ligt. Hierin kan een belangrijke grond gelegen zijn voor stoornissen in het persoonlijk fungeren en het zich daarbij al dan niet welbevinden.”

Gepost in Massage Achtergrond |