18-06-11

Massage tegen slapeloosheid

slapend koppel.jpgIedereen slaapt weleens een keertje slecht, maar er zijn ook veel mensen die last hebben van chronische slapeloosheid. Een vervelende kwaal, die negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Tijdens de slaap vinden er namelijk essentiële herstelwerkzaamheden plaats in lichaam en geest. In veel gevallen kan massage uitkomst bieden. Lees hier hoe je als massagetherapeut mensen die last hebben van slapeloosheid kunt helpen om gemakkelijker binnen te treden in dromenland.

Stress en slapeloosheid
Aan slapeloosheid kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen. In het geval van chronische slapeloosheid is stress de meest voorkomende oorzaak. Stress zorgt ervoor dat iemand niet in staat is zijn of haar gedachten tot bedaren te brengen waardoor het in slaap vallen wordt bemoeilijkt. Behalve op psychisch niveau kan stress ook op lichamelijk niveau doorwerken, denk aan een ontregelde spijsvertering, brandend maagzuur, spanningshoofdpijn en spierverkrampingen die comfortabel liggen en in slaap vallen onmogelijk maken.

Cortisol en serotonine
Wie veel last heeft van stress heeft een verhoogd gehalte aan cortisol in zijn of haar bloed. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt zowel bij fysieke als psychologische stress aangemaakt. Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit problemen op om in slaap te vallen. Als het cortisol-gehalte gedurende lange tijd te hoog is, kan dit ook het gehalte aan neurotransmitters als serotonine negatief beïnvloeden. Serotonine is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Deze neurotransmitter kan in de hersenen worden omgezet in melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

massage sleep.jpgMassage als remedie
Studies wijzen uit dat massage ervoor zorgt dat het cortisol-gehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Dit verklaart waarom massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door te veel stress. Met een ontspanningsmassage bereik je het beste effect. Maak vooral gebruik van massagetechnieken als lange, trage effleurages (strijkingen). Vervolgens kun je verdergaan met zachte petrissages, oftewel je gaat zachte knedingen uitvoeren die geen pijn mogen doen. Ook vibraties kunnen zeer effectief zijn. Gebruik geen massagetechnieken als tapotementen (kloppen) of te diepe fricties (cirkelende beweging op één plaats met de vingertoppen). De bloedsomloop en het lymfesysteem worden gestimuleerd, waardoor ook afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor worden ook lichamelijke ongemakken als spierverkrampingen opgelost en ook de organen gaan beter werken waardoor eventuele maagklachten of spijsverteringsklachten afnemen.

Overige oorzaken
Stem je massagebehandeling altijd goed af op je klant. Kijk altijd naar je klant in zijn geheel. Behalve stress kunnen er ook andere oorzaken een rol spelen die een goede nachtrust in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde eetgewoontes als te veel suiker, cafeïne of alcohol. Ook te veel eten vlak voor het slapen kan een goede nachtrust verstoren. Een verkeerde lichaamshouding tijdens het werk kan er ’s avonds ook voor zorgen dat men minder comfortabel ligt. Ook specifieke klachten als koude voeten of het rusteloze benen syndroom kunnen voor slapeloosheid zorgen en vragen om een meer klachtgerichte massage.

Bron: www.alternatieva.com

02-07-08

De tien populairste massages

zweedse massageVeel mensen houden van een massage - maar welke soort massage? Wij zetten de tien populairste op een rijtje.

1) Zweedse massage
De Zweedse massage is de meest bekende en wijdverspreide vorm van massage. Lange, zachte bewegingen worden gecombineerd met licht kneden of cirkelvormige bewegingen op de huid. Vaak wordt gebruikt gemaakt van massage-olie. Deze vorm is zeer rustig en ontspannend, en een goede eerste kennismaking met massages.

2) Aromamassages
Om stress en stressgerelateerde klachten te verminderen, kan de Zweedse massage aangevuld worden met geurende oliën of kaarsen die een helende kracht wordt toegedicht.

3) Hot Stone massages
Zoals de naam zegt, worden warme, zachte stenen op bepaalde punten van je lichaam gelegd of gedrukt. Dit verwarmt de gespannen spieren, waardoor ze ook meer ontspannen worden. De bedoeling is om de energiecentra van je lichaam terug in balans te krijgen. Dit is een zeer zachte vorm van massage, geschikt voor gespannen personen.

4) Diepe weefselmassage
Bij chronische blokkages in spieren en weefsel of verhinderde bewegingen, is een hardere techniek nodig. De diepe weefselmassage dringt met duwen of hard masseren door tot in de diepste blokkages, en maakt die als het ware los, waardoor weer normaal kan bewogen worden. Dit kan oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn. Het is belangrijk goede afspraken te maken met de masseur of masseuse, zodat deze kan stoppen bij te veel pijn.

5) Shiatsu
Deze Japanse massagetechniek gebruikt de vingers om druk uit te oefenen, en dit in een bepaald ritme op de zogenaamde accupunctuurmeridianen. Op elk punt wordt twee tot acht seconden druk uitgeoefend, om de energiestroom op gang te brengen en het lichaam terug in evenwicht te brengen. Ontspannend maar toch krachtig, zonder kans op pijn achteraf.

6) Thaise massage
Ook deze vorm gebruikt de energiestromen in het lichaam. Dat gebeurt door zachte druk op specifieke punten, samendrukkingen en stretchen. Dit is geen passieve vorm van massages. Je lichaam zal door de therapeut in alle richtingen worden gewrongen. Hoewel het stress doet verdwijnen en de flexibiliteit van het lichaam vergroot, zal je je naderhand eerder energiek dan ontspannen voelen.

7) Prenatale massage
Niet voor de baby, wel voor de aanstaande mama. Om stress te verminderen, zwellingen weg te nemen en verschillende pijntjes te verzachten. Ook angst en depressie kunnen er (deels) mee behandeld worden. Let wel: laat dit enkel uitvoeren door een massagetherapeut met een diploma in zwangerschapsmassage.

8) Reflexologie
Reflexologie focust op de voeten, maar is meer dan een gewone voetmassage. Bij relfexologie wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten van de voeten die zouden corresponderen met de organen en systemen in het lichaam. Een zeer ontspannende vorm van massage, dubbel geapprecieerd voor wie lang rechtstaat of last heeft van vermoeide voeten.

9) Sportmassage
Voor actieve mensen die veel fysiek werk verrichten. Een atleet hoef je dus niet te zijn. De focus ligt bij het voorkomen en behandelen van verwondingen en kwetsuren en het verbeteren van je prestaties. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt.

10) Lymfedrainage
Voor wie oedemen (vochtophopingen) heeft ontwikkeld in voeten en benen, kan een lymfedrainage uitweg bieden. Deze massagetechniek verbetert de circulatie van het bloed en de lymfevaten waardoor het vocht beter kan afgevoerd worden. Het is een zachte vorm, waarmee met lichte druk en cirkelbewegingen wordt gewerkt. Opgelet: niet elke therapeut is opgeleid voor deze techniek.

Bron: HLN.be

Gepost in Massage Nieuws |

16-06-08

Relaxen met de nieuwste wellnesstrends

Heb jij wel eens nood aan herbronning? Met de nieuwste wellnesstrends was de keuze nog nooit zo groot. Zo kun je tegenwoordig je huis tot kuuroord omtoveren.

saunaOpgietingen
Steeds meer sauna's organiseren Scandinavische opgietingen. De saunameester giet etherische olieën op de hete stenen en leidt de hete lucht in jouw richting. Maar hier zijn enorm veel variaties in, dus dit ritueel is in haast elk wellnesscenter anders. Daarnaast heb je nog de Spartaanse opgieting, waarbij je op het einde een rugmassage met buxustakjes krijgt. Of bij de Finse Löyly word je ingesmeerd met honing. Als laatste is er de meditatieve opgieting met ontspannende pianomuziek.

Ayurvedische massage
Deze massage komt overgewaaid uit India. Een oud volk uit India geloven dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. Deze massage is gebaseerd op dit principe en wil lichaam en geest dichter bij elkaar doen komen en dat zou herstellend werken. Om in de oosterse sfeer te blijven, is er ook voor de dappere mensen nog de bamboestavenmassage.

aqua massageWatermassage
Met de Aqua Massage word je in een capsule door 36 krachtige warme waterstralen gemasseerd. Tussen je lichaam en het water zit een nylonlaag en daardoor word je niet nat. Bij deze behandeling hou je dus gewoon je kleren aan. Deze capsule is nog niet populair in de Belgische wellnesscentra, in Nederland daarentegen kom je hem meer en meer tegen.

De zoutgrot zou een oplossingen moeten bieden op slaapproblemen, hooikoorts, hoofdpijn en nog heel wat andere kwalen. Het is vooral de lucht die zo heilzaam is in deze grot. Het zout komt uit de Himalaya en brengt je lichaam weer in evenwicht. Je kunt het vergelijken met het effect van een weekje aan zee of in de bergen.

Wellness thuis
Kuren bij je thuis wordt steeds populairder. Er komen steeds meer en betere installaties op de markt die je zelf kan installeren. Zo is er een zonnehemel met geluids- en geursensatie, een energielamp of een infraroodcabine. Ben je van plan thuis een echt wellnesshoekje in te richten, kies dan voor een innovatief massagebad. Je kunt het helemaal niet vergelijken met de oude bubbelbaden. De exemplaren baden hebben boven water massagearmpjes die ook andere delen van het lichaam laten ontspannen.

Bron: goedgevoel.be

Gepost in Massage Nieuws |

21-08-07

Opendeurdag Wellness Academie

Aanstaande zondag 26 augustus 2007 is er opendeurdag in de Wellness Academie te Hasselt. Je krijgt er de kans om nader kennis te maken met de academie.

  

Wellness Academie specialiseert zich namelijk al jaren in massage - & wellness opleidingen.

 

Doorlopend zullen er tal van massagedemonstraties doorgaan. Verder heb je de mogelijkheid om de schriftelijke cursussen in te kijken en gesprekken te voeren met verschillende docenten van onze academie, zij helpen jou graag verder met je vragen. Ook kan je je ter plaatse inschrijven voor onze cursussen.

Première tijdens de opendeurdag!

Gedurende de ganse dag, - om het uur –, zijn er demonstraties van de allernieuwste massagevorm, de Samudra ® Massage: "Dansen op de golven van de oceaan". In deze prachtige massagevorm gebruikt de massagebeoefenaar hoofdzakelijk de voorarmen & de ellebogen om het volledige lichaam te behandelen. Je voert als het ware een dansritueel uit op het lichaam van je cliënt. De massagetechnieken weerspiegelen de ritmes en bewegingen van sprankelende watervallen en rustgevende oceaangolven.

Verder gaan er ook nog tal van andere massagedemonstraties door. Hier is het volledige programma:

  • Samudra ® massage om 11u ( tot 11.15u ), deze wordt om het uur herhaald.
  • Hotstone massage om 11.30u ( tot 11.45u )
  • Kruidenstempel massage om 12.30u ( tot 12.45u )
  • Sveltessa massage om 13.30u ( tot 13.45u )
  • Ayurvedische massage om 15.30u ( tot 15.45u )

Meer informatie? klik hier.

Gepost in Massage Nieuws |