31-05-12

Chocolate massage (Video)

Chocolade massage Hot chocolate massage is een unieke ervaring.
Helder en goudachtig stroomt deze waardevolle cacaoboter, een van de duurste plantaardige vetten, uit de handpalm van de masseur op de huid.

De cacao bevat anti oxidanten en natuurlijke bestanddelen die een gunstig effect hebben op het hele organisme: de cacaoboter met zijn verzachtende, voedende, hydraterende, beschermende en anti verouderende werking.

De minerale zouten met hun herstellende werking, de looistof met zijn afslankende werking.

Een aantal stoffen in de cacao zorgen ervoor dat het lichaam endorfine aan gaat maken, deze werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie. De chocolate massage is een massage die je vertroetelt. Verzachtend en gulzig, een moment van heerlijke ontspanning, het gaat om een zintuiglijke onderdompeling van lichamelijk en geestelijk welzijn, een verleiding waaraan we onmogelijk kunnen weerstaan.


18-06-11

Massage tegen slapeloosheid

slapend koppel.jpgIedereen slaapt weleens een keertje slecht, maar er zijn ook veel mensen die last hebben van chronische slapeloosheid. Een vervelende kwaal, die negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Tijdens de slaap vinden er namelijk essentiële herstelwerkzaamheden plaats in lichaam en geest. In veel gevallen kan massage uitkomst bieden. Lees hier hoe je als massagetherapeut mensen die last hebben van slapeloosheid kunt helpen om gemakkelijker binnen te treden in dromenland.

Stress en slapeloosheid
Aan slapeloosheid kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen. In het geval van chronische slapeloosheid is stress de meest voorkomende oorzaak. Stress zorgt ervoor dat iemand niet in staat is zijn of haar gedachten tot bedaren te brengen waardoor het in slaap vallen wordt bemoeilijkt. Behalve op psychisch niveau kan stress ook op lichamelijk niveau doorwerken, denk aan een ontregelde spijsvertering, brandend maagzuur, spanningshoofdpijn en spierverkrampingen die comfortabel liggen en in slaap vallen onmogelijk maken.

Cortisol en serotonine
Wie veel last heeft van stress heeft een verhoogd gehalte aan cortisol in zijn of haar bloed. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt zowel bij fysieke als psychologische stress aangemaakt. Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit problemen op om in slaap te vallen. Als het cortisol-gehalte gedurende lange tijd te hoog is, kan dit ook het gehalte aan neurotransmitters als serotonine negatief beïnvloeden. Serotonine is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Deze neurotransmitter kan in de hersenen worden omgezet in melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

massage sleep.jpgMassage als remedie
Studies wijzen uit dat massage ervoor zorgt dat het cortisol-gehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Dit verklaart waarom massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door te veel stress. Met een ontspanningsmassage bereik je het beste effect. Maak vooral gebruik van massagetechnieken als lange, trage effleurages (strijkingen). Vervolgens kun je verdergaan met zachte petrissages, oftewel je gaat zachte knedingen uitvoeren die geen pijn mogen doen. Ook vibraties kunnen zeer effectief zijn. Gebruik geen massagetechnieken als tapotementen (kloppen) of te diepe fricties (cirkelende beweging op één plaats met de vingertoppen). De bloedsomloop en het lymfesysteem worden gestimuleerd, waardoor ook afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor worden ook lichamelijke ongemakken als spierverkrampingen opgelost en ook de organen gaan beter werken waardoor eventuele maagklachten of spijsverteringsklachten afnemen.

Overige oorzaken
Stem je massagebehandeling altijd goed af op je klant. Kijk altijd naar je klant in zijn geheel. Behalve stress kunnen er ook andere oorzaken een rol spelen die een goede nachtrust in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde eetgewoontes als te veel suiker, cafeïne of alcohol. Ook te veel eten vlak voor het slapen kan een goede nachtrust verstoren. Een verkeerde lichaamshouding tijdens het werk kan er ’s avonds ook voor zorgen dat men minder comfortabel ligt. Ook specifieke klachten als koude voeten of het rusteloze benen syndroom kunnen voor slapeloosheid zorgen en vragen om een meer klachtgerichte massage.

Bron: www.alternatieva.com

16-09-09

Holistische massage

holistische massageHerkomst

Holistische komt van het Griekse woord “holos”, wat “volkomen” betekend. De Holistische massage is een volledige lichaamsmassage, dat een subtiele energie-uitwisseling met zich mee brengt. De massage is niet alleen gericht op de ontspanning van spieren, maar ook op de geestelijke ontspanning.
Deze massage is een samenstelling van de meest goed werkende elementen uit verschillende massagetechnieken en kan slechts door zeer ervaren massage specialisten worden uitgevoerd.

Effect

De holistische massage is geneeskrachtig voor het hele lichaam. Het masseren ontspant en stimuleert de spieren, bevordert de bloedsomloop door de aderen en kalmeert het zenuwstelsel. Verder stimuleert het de lymfestroom en het rekt het bindweefsel van de gewrichten op. De Holistische massage werkt ook in op de chakra's.

Het verlicht op mentaal niveau stress en angst en helpt je bovendien bewuster te maken van je lichaam als geheel, van de delen waarmee je in contact staat en die waarvan je je 'afgesneden' voelt. Als je je eenmaal bewust bent van waar je energieblokkades zitten, kan je daarmee aan de slag en, door een positiever zelfbeeld te ontwikkelen, de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk en gezondheid.

Techniek

Bij een holistische massage wordt de mens als een geheel behandelt. Je lichaam, geest en je contact met de omgeving bepalen wie je bent.
Er zijn speciale punten in je lichaam waar je emoties en spanningen opslaat. Een holistisch masseur richt zich op die punten en kan daarbij gebruik maken van een massage olie met
etherische oliën. De gebruikte grepen zijn over het algemeen langzaam, ritmisch en meditatief. Handgrepen gericht op de spieren worden afgewisseld met schuddingen en ontspannende aanraking die met name gericht zijn op de energie. De masseur integreert techniek met intuïtie en werkt afgestemd op de energie van de gemasseerde.

Deze massage begint op de rug en werkt van het hoofd naar de voeten toe. Omdat de massage de  zenuwen in de rug bereikt die naar elk deel van het lichaam lopen, voelen de meeste mensen zich na een goede rugmassage diep ontspannen. Nadat de achterkant is gedaan, draait de gemasseerde zich op de rug en gaat de massage verder aan de voorkant van het lichaam, waar weer van het hoofd naar de voeten wordt gemasseerd.

Het is de bedoeling dat tijdens die massage emoties, herinneringen of gedachten naar boven komen. Het gaat er om deze te herkennen, erkennen en ze te aanvaarden als deel van jezelf. Pas dan kan de genezing beginnen.

Specifiek product: Etherische massage olie

Bij de holistische massage wordt alleen gebruik gemaakt van het product massage-olie. De meest gebruikte massage oliën zijn die met etherische oliën.
massageolie1Etherische oliën ruiken lekker en kunnen het effect van een massage versterken. Etherische oliën, ook wel essentiële, vluchtige of aromatische oliën genoemd, zijn extracten die voornamelijk door middel van stoomdestillatie uit planten wordt gewonnen. Elke olie bevat uit een heel geconcentreerde vorm de levenskracht, eigenschappen en persoonlijkheid van de plant. De olie wordt geproduceerd door kliertjes in de wortels, bladeren en bloemen van de plant. Etherische oliën zijn uiterst geconcentreerd en heel krachtig. Ze mogen nooit rechtstreeks op de huid aangebracht worden, omdat dit irritatie veroorzaakt. Bovendien kunnen ze in een te hoge concentratie een tegenovergesteld effect hebben. 

Als je je wil beperken tot 1 etherische olie, kan je het beste lavendelolie kiezen. De belangrijkste etherische oliën en hun werking.

Het is bij het masseren gebruikelijk bij elk gedeelte van het lichaam nieuwe olie te pakken, waardoor er makkelijker met de handen over het lichaam gegleden kan worden. Maar let op dat het niet te veel wordt, anders verlies je het contact tussen de handen en het lichaam.

Gepost in Massage Vormen |

23-08-09

Zweedse Massage

Zweedse massage is in het westen wel zo'n beetje de bekendste massagevorm. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd deze vorm ontwikkeld door de Zweed Per Henrik Ling.

Op z'n Zweeds maak je langzame, glijdende bewegingen, kneed je en wrijf je, gewoonlijk met de bloedstroom mee richting hart, om de bloedcirculatie te stimuleren. Om gemakkelijker te kunnen masseren wordt meestal massageolie gebruikt.

Niet alleen de oppervlakkige huid wordt behandeld: ook de gewrichten worden gemasseerd. Ook daardoor kan de bloedsomloop worden gestimuleerd, ontspanning worden teweeg gebracht en de bewegingsvrijheid worden vergroot.

Er zijn zes basishandelingen die voor het grootste gedeelte overeenkomen met de belangrijkste massage technieken.

• effleurage, het strijken met weinig druk en lange halen over het lichaam
• petrissage, het kneden van de spieren. Daarnaast vallen wringen, het rollen van de huid en het oppakken en knijpen van de huid en het maken van "knippende" beweging met wijs- en middelvinger ook onder pettrissage
• friction
• tapotement, het ritmisch kloppen met de muis of zijkant van de hand
• compression
• vibration

Tegenwoordig wordt westerse massage vaak gecombineerd met technieken die tot doel hebben de persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen, emotionele spanningen vrij te maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Esalen en Zweeds/Esalen is daar een voorbeeld van.


Esalen

Bij deze modernere massagevorm gaat het niet in de eerste plaats om het ontspannen van spieren of het bevorderen van de bloedsomloop, maar meer om het bereiken van een diepe ontspanning, een grotere bewustwording en een algemeen gevoel van welbevinden.

Is Zweedse massage tamelijk stevig, Esalen werkt langzamer, ritmischer en schenkt meer aandacht aan de eenheid van lichaam en geest.

Bron: Fitplein.nl  -  © Copyright 2009 Fitplein.nl

Gepost in Massage Vormen |