18-06-11

Massage tegen slapeloosheid

slapend koppel.jpgIedereen slaapt weleens een keertje slecht, maar er zijn ook veel mensen die last hebben van chronische slapeloosheid. Een vervelende kwaal, die negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Tijdens de slaap vinden er namelijk essentiële herstelwerkzaamheden plaats in lichaam en geest. In veel gevallen kan massage uitkomst bieden. Lees hier hoe je als massagetherapeut mensen die last hebben van slapeloosheid kunt helpen om gemakkelijker binnen te treden in dromenland.

Stress en slapeloosheid
Aan slapeloosheid kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen. In het geval van chronische slapeloosheid is stress de meest voorkomende oorzaak. Stress zorgt ervoor dat iemand niet in staat is zijn of haar gedachten tot bedaren te brengen waardoor het in slaap vallen wordt bemoeilijkt. Behalve op psychisch niveau kan stress ook op lichamelijk niveau doorwerken, denk aan een ontregelde spijsvertering, brandend maagzuur, spanningshoofdpijn en spierverkrampingen die comfortabel liggen en in slaap vallen onmogelijk maken.

Cortisol en serotonine
Wie veel last heeft van stress heeft een verhoogd gehalte aan cortisol in zijn of haar bloed. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt zowel bij fysieke als psychologische stress aangemaakt. Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit problemen op om in slaap te vallen. Als het cortisol-gehalte gedurende lange tijd te hoog is, kan dit ook het gehalte aan neurotransmitters als serotonine negatief beïnvloeden. Serotonine is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Deze neurotransmitter kan in de hersenen worden omgezet in melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

massage sleep.jpgMassage als remedie
Studies wijzen uit dat massage ervoor zorgt dat het cortisol-gehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Dit verklaart waarom massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door te veel stress. Met een ontspanningsmassage bereik je het beste effect. Maak vooral gebruik van massagetechnieken als lange, trage effleurages (strijkingen). Vervolgens kun je verdergaan met zachte petrissages, oftewel je gaat zachte knedingen uitvoeren die geen pijn mogen doen. Ook vibraties kunnen zeer effectief zijn. Gebruik geen massagetechnieken als tapotementen (kloppen) of te diepe fricties (cirkelende beweging op één plaats met de vingertoppen). De bloedsomloop en het lymfesysteem worden gestimuleerd, waardoor ook afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor worden ook lichamelijke ongemakken als spierverkrampingen opgelost en ook de organen gaan beter werken waardoor eventuele maagklachten of spijsverteringsklachten afnemen.

Overige oorzaken
Stem je massagebehandeling altijd goed af op je klant. Kijk altijd naar je klant in zijn geheel. Behalve stress kunnen er ook andere oorzaken een rol spelen die een goede nachtrust in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde eetgewoontes als te veel suiker, cafeïne of alcohol. Ook te veel eten vlak voor het slapen kan een goede nachtrust verstoren. Een verkeerde lichaamshouding tijdens het werk kan er ’s avonds ook voor zorgen dat men minder comfortabel ligt. Ook specifieke klachten als koude voeten of het rusteloze benen syndroom kunnen voor slapeloosheid zorgen en vragen om een meer klachtgerichte massage.

Bron: www.alternatieva.com

03-10-07

De nieuwste schoonheidsbehandelingen in de Wellness sector

Zin in een schoonheidsbehandeling? Altijd een goed idee. Thuis of uit, de keuze is aan jou. Ga naar een zoutgrot die naast ontspanning ook helpt tegen kwaaltjes. Of haal een energielamp in huis! De laatste trends op het gebied van kuren op een rij.

saunaGiet op till you drop
Een beetje saunaganger kan de Scandinavische opgietingen niet hebben gemist. De saunameester giet etherische oliën op de kachel en wappert je de hete lucht toe. Als je één keer hebt meegemaakt, ben je er nog lang niet, want er komen razendsnel allerlei nieuwe varianten bij.

Wat dacht je van de Spartaanse opgieting met als hoogtepunt een rugmassage met buxustakjes, de Finse Löyly, waarbij je je insmeert met honing of de meditatieve opgieting met ontspannende pianomuziek?

Stempels en bamboe
Het nieuwste saunaplezier komt niet alleen uit Scandinavië. De Oosterse wellness rukt op. Wat dacht je van een Thaise kruidenstempel massage? In Thailand wordt dit de 'Ik wens je een goed leven-massage' genoemd. Met warme tot hete buideltjes gevuld met Thaise kruiden, wordt druk uitgeoefend op plekken waar je lichaam blokkades heeft.

Ook in India weten ze wat masseren is. De Ayurvedische massage komt daar vandaan. De Veda's, een oud volk uit India, gelooft dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En dat is ook wat de massage doet: lichaam en geest komen weer dichter bij elkaar en dat werkt heerlijk herstellend. Wordt het je allemaal wat te zweverig? Ga dan gewoon voor de Oosterse bamboestavenmassage.

Watermassage met kleren aan
Als je liever geen vreemde handen aan je lijf hebt en niet van smeerseltjes en oliën houdt, dan is de Back To Life Aqua Massage misschien iets. In een cabine word je door zesendertig krachtige warme waterstralen gemasseerd. Door de nylonlaag tussen je lichaam en het water, wordt je niet nat en kun je je kleren aanhouden.

Je vindt zo'n cabine bijvoorbeeld in winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam. De behandeling duurt tien tot vijftien minuten, dus dat kan goed even tussendoor.

Pure zuurstof
Heb je problemen met slapen, last van hooikoorts of veel hoofdpijn? Trek je dan terug in een zoutgrot. De lucht in zo'n grot schijnt goed te zijn tegen vele kwalen. Het zout uit de diepste krochten van de Himalaya brengt je lichaam weer in evenwicht. Het is net of je aan zee bent of in de bergen.


Nog meer zuurstof krijg je in een Zuivere Zuurstof Unit. Via een headset en een pijpje voor je neus wordt bijna pure zuurstof in je lichaam aangevuld. Dat moet de onderbevoorrading van zuurstof, die je hebt opgelopen door bijvoorbeeld de slechte ventilatie van je huis, weer op peil brengen. 


Haal wellness in huis
Geen tijd om op stap te gaan? Geen nood. Er is genoeg wellness in huis te halen. Wat dacht je van een zonnehemel met geluids- en geursensatie? Of  een energielamp, een bandmassage-apparaat, een portable infraroodcabine? Je kunt alle kanten op.


Is je budget wat groter en kan je badkamer wel een opknapbeurt gebruiken, kies dan voor een innovatief massagebad. Het gaat niet langer alleen om de bubbels; de nieuwste baden hebben ook boven water massagearmpjes,  die de droge gedeeltes van het lichaam laten ontspannen.

Wie echt groots wil uitpakken gaat op jacht naar het Tris. Dit is 's werelds eerste douche, sauna en stoombad voor thuisgebruik in één. Het is een houten cabine van maar 170 bij 110 centimeter groot en eind 2007 in Nederland verkrijgbaar.

Bron: GezondheidsNet.nl

Gepost in Wellness |

17-05-07

Massage: Tussen gezondheid en wellness

massage gezondEen massage geeft een heerlijk ontspannend gevoel en is nog goed voor de gezondheid ook. Maar hoe gezond eigenlijk? Daarover verschillen masseurs en de reguliere gezondheidszorg nog wel eens van mening.
Drie keer in de week hardlopen, een aantal keren spinning en één à twee keer per jaar een marathon lopen. Joke Toepoel (62) is bepaald geen vrouw die graag stilzit. Om haar spieren soepel te houden en blessures te voorkomen, gaat ze elke week naar de massagepraktijk van sportmasseuse Monique Geerlings in Arnhem. ,,Ik heb er erg veel baat bij. Als ze er een keer niet is, merk ik dat direct aan mijn benen. Het is dus zeker niet alleen luxe, het is gewoon nodig.’’

Massage behoort tot de oudste natuurgeneeswijzen van de mensheid. Massage ontspant lichaam en geest. Het stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Stress en allerlei fysieke ongemakken, zoals stijve spieren en gewrichten, kunnen erdoor verminderen. Ook kan massage ingezet worden bij slaapstoornissen. Geerlings krijgt regelmatig mensen op bezoek die na een behandeling voor het eerst in lange tijd een nacht doorslapen. Dat massage ook heilzaam is voor de geest, blijkt uit een experiment op een basisschool in Deventer waar kinderen elkaar twee keer in de week masseerden. De resultaten waren verbluffend: de kinderen kregen meer respect voor elkaar, werden weerbaarder, minder agressief en ruzies werden eerder uitgepraat dan uitgevochten.

Massages vallen over het algemeen onder de alternatieve geneeswijzen en worden niet vergoed door de basiszorgverzekering en zelden door aanvullende verzekeringen. De wetenschappelijke vereniging van huisartsen, de NHG, adviseert haar leden patiënten niet door te verwijzen naar een masseur.


Tussen gezondheid en wellness

wellnessEr bestaan honderd-en- één verschillende soorten massagetechnieken en even zoveel cursussen en opleidingen om zelf massages te kunnen geven. De een richt zich vooral op nek, schouders en rug, wat nog altijd de meest populaire massage is. De ander neemt ook het hoofd mee of de voeten. Regelmatig ontstaat er uit bestaande massagetechnieken weer een nieuwe variant.

Zoals bijvoorbeeld Sabaaydi, een vorm van oosterse massage met warme kruidenstempels en olie die zorgt voor een heel diepe ontspanning. Deze massage is twee jaar geleden ontwikkeld door de Nederlandse Judith Guitjens. Zij deed in Thailand ervaring op met kruiden- en oliemassage, vertaalde dit naar westerse maatstaven, bedacht er de naam Sabaaydi bij en stelde een tweedaagse opleiding samen.

Monique Geerlings volgde de opleiding bij Judith en geeft nu in haar praktijk Sabaaydi, naast sportmassage, ontspanningsmassage en marma. ,,De opleiding tot sportmasseur van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS), die als enige is erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zie ik als mijn basis. Ik vond dat ik dat moest hebben. Bovendien staat het een stuk beter als je kunt zeggen dat je gediplomeerd masseur bent.’’

Want dat is een beetje het probleem met massage: iedereen kan het leren en iedereen mag het geven. Het beroep ‘masseur’ is in Nederland niet wettelijk erkend, uitgezonderd sportmasseurs en fysiotherapeuten.

De wetenschappelijke vereniging van huisartsen, de NHG, stelt zich terughoudend op en adviseert haar leden om patiënten niet door te verwijzen naar een masseur. ,,Onze richtlijnen zijn gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Voor het effect van alternatieve geneeswijzen is onvoldoende of geen bewijs gevonden,’’ verklaart een woordvoerster van de NHG.

Volgens Monique Geerlings bevindt massage zich in een schemergebied tussen gezondheid en wat met een mooi woord ‘wellness’ wordt genoemd. Gezond is het in haar ogen zeker, maar ze wijst erop dat een massage niet bedoeld is om mensen beter te maken. ,,Wij gaan ervan uit dat massage altijd plaatsvindt op een gezond lichaam. Het doel is om de gezondheid te bevorderen en niet om ziektes te genezen.’’

De fysiotherapeut heeft dan ook weinig te vrezen van de masseur, meent Philip van der Wees, werkzaam bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. ,,Eigenlijk zijn het twee verschillende circuits. Wij behandelen met name mensen met klachten en kunnen massage gebruiken ter ondersteuning van de behandeling. Een masseur werkt preventief of gewoon ter ontspanning, omdat het lekker is. Tussen onze vakgebieden is er weinig samenwerking, maar ook niet veel concurrentie. In de sportwereld is de samenwerking tussen de driehoek sportartsen, -masseurs en fysiotherapeuten wel een stuk intensiever.’’

Cis Everhard, die in Hengelo een massagepraktijk runt, heeft een goede verstandhouding met artsen in haar omgeving. Ze geeft in haar praktijk onder meer Pitjit, een traditionele Indonesische massagetechniek, die langzaam uitsterft. Pitjit is een heel intensieve en diepwerkende massage met warme kompressen en olie. ,,In Indonesië is het in gezinnen een soort gebruik. Normaal gesproken leer je het van je ouders. Ik ben nu begonnen met het geven van workshops, omdat de eerste generatie Indo’s die naar ons land kwam, aan het verdwijnen is. En daarmee ook de kennis.’’

Everhard krijgt regelmatig patiënten doorverwezen. ,,Dat heeft allemaal te maken met de resultaten die je boekt. Als ik een kind met ADHD behandel die helemaal rustig naar huis gaat en wekenlang op de behandeling kan teren zonder medicijnen te hoeven slikken, dan volgt het volgende kind vanzelf.

Gepost in Wellness |